Prvý sneh

Prvý sneh je symbol. Veľmi jemný, no za to dokonalý. A pominuteľný, ako všetko v našom živote. Konečne prišiel aj k nám , naveľa, naveľa sa naunúval a napadol. Prvý sneh má človek rád. Ten po ňom, už nie. Ten  treba odhŕňať, boriť sa ním, zametať a striasať z posypaných šálov a čiapok. Ale ten prvý, tichý, upokojujúci. To vám je teda niečo! Všetko sa hneď zmení a dusná predvianočná atmosféra opadne. Všetko dostane romantickejší nádych. Aj to naše šedosmutné mesto so strhanými tvárami ľudí a čiernym kúdlom dymu z vysokého komína. I zápchy na cestách majú hneď svoje čaro. Svetlá áut pri jemntom valčíku vločiek dodávajú, možno aj na Vianočnejšom efekte. Červené a zlaté, červené a zlaté, červené ... a zlaté. A naša špina, tá je menej špinavá. Pochmúrnosť sa zaista tiež posmieva, aspoň tak tajne. Nemôže si predsa kaziť meno. Prvý sneh je krása, ticho, závoj, sen. Niečo tajné vo zduchu. Má svoj pátos a svoj punc. Všetko dokopy.

***

Práve dozdobujem stromček, v rádiu hrajú Vianočné vypalovačky, no ja mám pocit ako by bolo leto. Aj keď tých 20 centimetrov cukru tam vonku hovorí o niečom inom. No aj tak sa cítím ako keby bolo, ja neviem, dajme tomu 25.teho júla, a nie nejaké Vianoce. Že Vianoce, oslava narodením imaginárneho kamaráta miliónov ľudí. Aha. Cítim sa nevianočne, aj keď pri úplne Vianočných činnostiach, ktorý našťastie postrádajú Vianočnú tv aj s Vianočným programom, pretože nám proste nejde. Nie že, by bola pokazená, ona nejde. Aspoň nejaká radosť, bez 3 arašidov.
V čom sa líší umelý stromček od reálneho? Nevonia. Inak opadáva úplne rovnako, dokonca ešte skôr ako by začal ten živý. Umelý stromček je vlastne také záludne puzzle. Povystierať všetky halúzky dá zabrať.

***
Ale keďže má zakázané ľuďom kaziť Vianoce, inak by ma zbili, pravda láska. Tak Vám teda všetkým (3 :D) ľuďom, ktorí sem chodíte, a ktorí ma poznáte prajem vianočnejšie Vianoce ako mám ja, aby sa Vám v krku nezaseklo to čo jete, nech už to je čo kolvek. Nech pod haluzou máte čo ste (alebo koho ste chceli). A na budúci rok ma poslúchajte, aby ste dostali darčeky. Nie ako tento.
Vaša, Naša, Michalova Well.

A nech to máte všetci po svojom a nie je to len o reklamách a koláčoch a maskách na tvári, ktoré nie sú len z makeupu.
A všetkým vrelo odporúčam http://www.artforum.sk/adventny_kalendar/

Komentáre

  1. :) aj tebe Wellinka... vyťaž z tých Vianoc čo najviac pekného. síce ani ja sa necítm nejak vianočne... preto si idem skúsiť pustiť vianočné koledy by Robko Kazík :D

    (už to funguje! cez IE...)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Šťastné a veselé, Well-chan :D

    PS: My máme stromek živý, dnes sme ho ozdobovali a potom som musela vysávať, lebo už opadáva ^_______^

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára