Aké navrhujete riešenie?

V poslednej dobe sa často stretrávam s otázkou "A aké navrhujete riešenia?", ktorá síce nikdy (našťastie) nie je smerovaná na mňa. Väčšinou sa vyskytuje pod komentármi dnešnej reality. Ľudí, už nebaví pozerať sa na terajšiu situáciu, to je jasné, ale otázka aké navrhujete (poniekedy ešte aj reálne) riešenia mi začína včarúvavať úsmev na tvári.
Ono riešenia by aj boli. Na zemi predsa nežije cez 6 miliárd debilov bez nápadov. Problém, je v tom, že všetky výhodné riešenia sú vlastne utopistické. Lepšie by znela otázka "Prečo, keď napadne aj 300 ľudí rovnako výhodné a efektívne riešenie, nie je uskutočniteľné?"  Každý si odpoveď domyslí sám. Riešenia sú, ale to že vyhovujú veľkej skupine (niekedy, dosť často aj väčšine) neznamená, že sú uskutočniteľné. Od faktu , že niťč nie je ideálne, až po to, že aj keď to riešenie navhrneme a je úplne humánne a v poriadku, nie sme tými, kto to riešenie schváli a zavedie do praxe. Prečo? Pretože, tí, ktorí o tom rozhodujú sú bez vhodného vzdelania a prehladu (rozumej nemajú ani páru o tom, čo robia, kontrolujú etc.), alebo im to jednoducho nevyhovuje, alebo im niekto za to mastne zaplatí, alebo sú jednoducho debili. Nehrajme sa na konšpirácie, ono je to vážne tak. To vidí, kadžý aspoň trochu reálne uvažujúci človek.
Nechať vymyslieť riešenia na ľuďoch, ktorí na to majú vzdelania? Hm bolo by to pekné, ale tiež to krachuje na jednom a tom istom probléme. A ironicky, na tom probléme vlastne funguje celý náš svet a naša spoločnosť. Je to začarovaný kruh, z ktorého nie je bezbolestného vystúpenia.
Jedno z riešení je zmena systému a prístupu. A to je, prosím pekne, utopistická utópia....
Takže kľásť túto otázku je rovnako "efektné" ako omielať stále to isté dookola.

Komentáre

  1. ľudia sa väčšinou pýtajú na riešenia ostatných preto, lebo sa boja zodpovednosti. nejde o to, že treba niečo zmeniť, ide o to, čo na to povedia ostatní. a keď sa človek tak niekedy pozerá na tú elitu s patričným vzdelaním, je to tak na jesenný plač. chirurgovia chlastajú, právnici kurvia pravdu, úradníci sa schovajú za papiere a len nech nikto nič nechce.
    smutné, ale pokiaľ chceš niečomu veriť, vždy to bude nejaká utópia... ale zase lepšie ako keď nemáš nič. takto aspoň poznáš rozdiel ako by to malo byť a ako to nie je...
    ouč, nejako som sa rozbehla ^^ to bude tou zákernou hodinou

    bájdvei, máš to tu veľmi veľmi pekné! ^^

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára